I 2016 fejrer Fanø 275 års jubilæum

I 1741 bestemte Christian den VI, at bortauktionere Fanø fra kronen. Efter mange års kamp, lykkedes det i den forbindelse øens borgere på auktion i Ribe, at frikøbe Fanø. Øen havde hidtil været underlagt Riberhus Ladegård, hvilket bl.a. betød, at Fanøboerne ikke havde ret til at udøve sejlads og søfart med egne skibe. Frikøbet medførte således, at en enestående sejlskibstid, som fik stor betydning for øens fremtid, og som i dag stadig er en stor del af øens DNA, så dagens lys. 

I 2016 er det 275 år siden denne vigtige begivenhed fandt sted, og det vil blive fejret på hele Fanø. Fejringen vil finde sted hen over hele året, men kulminere i perioden 10. juli (som er selve dagen for frikøbet) til 17. juli 2016.

 

Jubilæumsskrift

Fanø Kommune vil i forbindelse med jubilæet udarbejde et jubilæumsskrift, der i skrift og billeder fortæller historien om frikøbet. Skriftet udkommer i juli måned, og vil blive sat til salg rundt omkring på øen. Skriftet vil blive udarbejdet på dansk, men med resumeer på tysk og engelsk.

Tiden spillede en vigtig rolle

Der findes mange fortællinger omkring frikøbet og de begivenheder, der fandt sted i forbindelse med auktionen i Ribe. En af disse fortællinger går på, at fanøboerne sørgede for, at rådhusuret i Ribe blev stillet en time frem, således at auktionarius gik i gang en time før auktionen egentlig skulle finde sted. Og på den måde lykkedes det for de fremmødte fanøboere at få hammerslag , og auktionen sluttede før en af de værste konkurrenter, herremanden fra Trøjborg, dukkede op. Om dette virkelig fandt sted, vides ikke, men en god historie er det, og denne samt mange andre aspekter af frikøbet, vil der blive sat fokus på, når hele Fanø i 2016 fejrer sit 275 års jubilæum.

 

Program for fejringen i 2016 findes her

Som skrevet, vil fejringen af 275 års jubilæet kulminere i uge 28. Festlighederne bliver skudt i gang i forbindelse med Fannikerdagen den 10. juli, hvor tidligere kulturminister Per Stig Møller vil være med som gæstetaler. I løbet af uge 28 vil der være forskellige arrangementer, der på den ene og anden måde, sætter spot på frikøbet. Bl.a. særudstillinger på øens museer, teaterforestillinger lavet af skuespiller Gertrud Exner, jubilæumskoncerter og meget meget mere.

Ugen afsluttes med maner når kulturminister Bertel Haarder deltager i Sønderhodagen den 17. juli som gæstetaler.

Vi glæder os til at fejre denne storslåede begivenhed med jer!

En vandring tilbage i tiden

Kom med bag Nordbys kulisse, når vi går på opdagelse på de små stier i byen. Undervejs fortælles historier om stierne, husene og ikke mindst dem, der har boet her. Guide er Jan Alber.

Der vil være mulighed for tysk oversættelse undervejs.

Gratis

Mødested: Museumspladsen foran Fanø Museum.

Tidspunkter:

 • Tirsdag den 12. juli kl. 13-14.30
 • Torsdag den 14. juli kl. 13-14.30

 

 

Aftentur på stierne mellem de gamle huse i Nordby

Vi går en hyggelig aftentur på de små stier i Nordby og ser, hvorledes byen ser ud, når mørket sænker sig. Turen bliver krydret med spændende fortællinger undervejs.

Guide er Jan Alber.

Der vil være mulighed for tysk oversættelse undervejs.

Gratis

Mødested: Museumspladsen foran Fanø Museum.

Tidspunkter:

 • Fredag den 15. juli kl. 20

MORTEN KARGAARD SEPTET
– Higgs Partikel i vibration…ikke Crossover, snarere en slags MeltDown musik…..

Et nyt frisk bud på lyden af musik til verden af i dag – en sand hybrid mellem to traditioner opstår når top musikere fra den rytmiske og klassiske scene mødes i et nyskabende samarbejde.

Line up:

 • Karen Johanne Pedersen, violin
 • Samira Dayyani, cello
 • Mette Termansen, obo
 • Jákup Lützen, bratsch
 • Maj Berit Guassora, trompet 
 • Lars Johnsen, bas
 • Morten Kargaard, guitar

Tidspunkt: Søndag den 10. Juli kl. 17.00

Koncerterne foregår i Nordby Kirke.

Pris: 65 kr. ved køb online (se mere på Fanø Sommerkoncerters hjemmeside)

75 kr. ved indgangen

MTQ – Modern Tango Quintet

MTQ er en fleksibel moderne kvintet, som undersøger, hvad tangogenren er for en størrelse anno 2016. Med udgangspunkt i de gamle mestre og Piazzollas vidunderlige musik, skubber vi til genrens grænser, og måske knækker vi dem også. Og vi udfordrer dagens komponister til at tage livtag med tangoens overraskende stærke væsen. !

Line up:

 • Søren Elbæk, violin
 • Andreas Borregaard, accordeon
 • Mikkel Sørensen, guitar
 • Anne Holm-Nielsen, klaver
 • Jesper Egelund, kontrabas

Tidspunkt: tirsdag den 12. juli kl. 19.30

Koncerterne foregår i Nordby Kirke.

Pris: 65 kr. ved køb online (se mere på Fanø Sommerkoncerters hjemmeside)

75 kr. ved indgangen

Jutlandia Baroque

I regi af Sønderho Guitarfestival inviteres til koncert med Jutlandia Baroque, der har specialiseret sig i at spille ”swingende” og medrivende barokmusik på originalinstrumenter.

Koncerten vil tage udgangspunkt i musikken omkring 1741 – fra udlandet, Danmark og Fanø.

Torsdag den 14. juli kl. 19.30, Sønderho Kirke

Entré:100 kr., 60. kr. for pensionister og studerende

Købes ved indgangen fra kl. 18.30

Line up:

 • Margrethe Ingemann Sørensen, sopran
  Louise Hjorth Hansen, blokfløjte
  Jørgen Bjørslev, barokguitar
  Mogens Fangel Damm, cembalo
  Mogens Rasmussen, viola da gamba

Det Yderste Hav

Fanømusikken er sandsynligvis opstået på samme tid, hvor øen blev købt fri af kronen. Med udgangspunkt i denne enestående musikalske skat samt traditionelle såvel som litterære tekster af bl.a. Andreas Sørensen, Hans Brinch og Jeppe Brixvold vil det Yderste Hav foretage historiske nedslag i tiden fra 1741 op til i dag.

Det Yderste Hav består af Peter Uhrbrand, violin, Jørgen Bjørslev, guitar og Jeppe Brixvold, sang & recitation.

Mandag den 11. juli kl. 21, Sønderho kro

Fri entré – billet dog påkrævet. Kan afhentes på Turistbureauet i Nordby og Sønderho Kro.