December 2016:

ØSTERS

Der er igen mistanke om Norovirus i østers ved Halen her på Fanø.

Østers er en delikatesse, som findes i overflod i Vadehavet omkring Fanø. Ved lavvande er der 5-10 minutters gang på havbunden, så ligger de der - lige til at samle op!

Vi arrangerer østersture hele vinterhalvåret. Vi starter som regel op i september og slutter i april/maj. I er velkomne til at tage alle de østers med hjem, som I kan samle. På land smager vi på den friske østers og giver tip til, hvordan østers kan tilberedes. Gummistøvler kan lejes.

Den østers, man i dag finder i Vadehavet stammer fra Japan og Sydøstasien. Det er en stor kødfuld østers, som er særdeles velsmagende; både rå og i forarbejdet form.

Stillehavsøstersen vokser det første år op til 100 mm og der er fundet østers med en diameter på godt 30 cm. De filtrerer 8-10 liter vand i timen (en blåmusling ca. 2 liter/t).

Østers kan tilberedes på mange måder. De kan selvfølgelig spises rå, men grillede østers er også særdeles velsmagende. I bogen " Naturen til bords " er der en række spændende østersopskrifter.

Kan man spise østers hele året?

Østers lever af at filtrere vandet for alger. Om sommeren kan vandtemperaturen stige så meget, at der bliver en risiko for, at der kan ske en ophobning af giftige alger blandt skaldyrene.

En gammel tommelfingerregel siger, at man kan spise østers i måneder, der indeholder et R, dvs fra september til april. Det kan man imidlertid ikke helt regne med, det afhænger blandt andet også af vandtemperaturen. Så sæsonen kan  nogle år være kortere og andre år længere.

Er man i tvivl, så spørg en af de guider, der arrangerer østers safari.