Festival åbner 10.000 østers på Fanø

Hele Fanø emmer af østers, når Fanø Østersfestival slår dørene op for tredje gang den 14. – 17. oktober 2018. Her dyster topkokke om titlen ’Årets Østerskok’. Alle kan smage med på kokkenes kreationer, gå på østerssafari og blive østerseksperter. 

Sidste år åbnede man 8.000 østers på Fanø i efterårsferien. I år regner Fanø Østersfestival med at åbne 10.000 østers.

”Festivalen er blevet en kæmpe succes. Topkokke og folk kommer nu fra hele landet for at hylde Danmarks ældste råvare”, siger Lindy Kjøller, der er formand for Fanø Østersfestival og tilføjer, at festivalens vision fra begyndelsen er at folkeliggøre østers.

”Engang var østers en almindelig del af danskernes kost, men i 1800-tallet blev det fint og dekadent. Det er en fejl, for alene omkring Fanø findes der over 6 mio. østers man frit kan samle op – og de smager jo virkelig godt, hvis man lige ved, hvad man skal gøre ved dem”, siger han.

 

Bliv østersekspert
Der er rig mulighed for at lære at holde af østers og blive decideret ekspert på Fanø Østersfestival. Her bliver der guidede østerssafarier, østers-kokkeskoler for børn og voksne og mulighed for at kende smagsforskellen på østers fra Vadehavet, Limfjorden, Bretagne og Middelhavet.

Desuden er der eksklusiv adgang til at kigge 15 topkokke over skulderen og smage deres bud på Danmarks bedste tilberedning med østers, når konkurrencen ’Årets Østers Kok’ løber af stablen under festivalen.

”Udover at østers fra Fanø smager virkelig godt, så gør vi biodiversiteten i Vadehavet en stor tjeneste med at spise af dem”, siger Lindy Kjøller. Forklaringen er, at det er den hurtigt voksende, invasive Stillehavsøsters, der huserer i Vadehavet, som truer andre arter.

Selve festivalen er gratis. Om mandagen, hvor der er kokkekonkurrence, sejler Fanøfærgen gående og cyklister over for kun 10 kroner. Kokkenes østers-’happere’ koster kun 40 kroner per styk og tre for 100 - og du kan spise så mange, du orker.

I forbindelse med festivalen arrangerer Kellers Badehotel og Sønderho Kro eksklusive ophold, der inkluderer færge, ophold og eksklusive middage og brunch – selvfølgelig med masser af østers.

I 2017 modtog festivalen prisen som ’Årets Fiske- og Skaldyrsfestival’ i White Guide.

FÅ LEDIGE PLADSER

Mange ture er udsolgt, men der er endnu pladser at få på:

NaturKirsten:

  • Plantetur mellem hav og klitter. Mandag den 15. okt. 2018 kl 10.00-12.00. Pris 250 kr.
  • KØB

 

  • En svampetur med smagen af champagne. Tirsdag den 16. okt. 2018 kl 13.00-15.30. Pris 250 kr.
  • KØB

 

Marco Brodde

  • Naturen omkring østerbanken - Østerstur med naturhistoriske briller. Mandag d. 15. okt. 2018, kl. 12.00-14.00. Pris 50 kr.
  • KØB
  • Kunst, fugle og Vadehav. Tirsdag d. 16.okt.2018. Kl. 11.00-12.30. Pris 50 kr.
  • KØB

Konkurrence:

Årets østerskok 2018

 

Deltagere det salte køkken:

Francis Cardeneau

SimonThrane (Restaurant Trio, København)

Rasmus Lodahl (Restaurant Ø, Rømø)

Henrik Yde (Kiin Kiin, København)

Erik Pedersen (KADEAU, København)

Yves le Lay (Restaurant Nærvær, København)

Thomas Pasfall (Restaurant Pasfall, Odense)

Nikolaj Christiansen (Restaurant Treetop, Vejle)

Sebastian Svensgaard (Restaurant Babette, Vordingborg)

Kasper Tind Hasse (Falsled Kro, Millinge)

Lars Bonde Sejerup (Kellers Badehotel og spisehus, Fanø)

 

Deltagere det søde køkken:

Casper Sundin (tidl. Restaurant Niels)

Daniel Kruse (Restaurant Molen, Bornholm) 

Tommy Jespersen (Falsled kro, Millinge)

Brendon Walker (Restaurant P Eatery)  

Program

Fanø Østersfestival

 

Festivalen byder på et sandt østersmaraton fra  søndag den 14. til onsdag den 17. oktober 2018.

 

Søndag 14. oktober

  • Guidet østerssafari: ’Pluk dine østers’. Tid og frekvens afhænger af tidevandet. Husk gummistøvler. Pris 250 kr.
  • Urtesafari og efterfølgende køkkentur med bl.a. Thomas Laursen  og lokale naturvejledere. Pris 475 kr.
  • Eksklusivt østersophold på Kellers Badehotel ( 2 nætter). - Østers Jam på Sønderho Kro – østers, musik & gummistøvler (1 nat)

 

Mandag 15. oktober

  • Konkurrence: Årets Østers Kok
  • Guidet østerssafari: ’Pluk dine østers’. Tid og frekvens afhænger af tidevandet. Husk gummistøvler. Pris 250 kr.
  • Østers- og smageaktiviteter for børn af ’Smag For Livet’ og ’Fars Køkkenskole’.
  • Fanøs gastronomiske udbud (Foredrag)  – herunder østers.
  • Bliv østersekspert: Smag forskellen på østers fra Fanø, Limfjorden, Bretagne og Middelhavet. Pris 150 kr.
  • Champagne-bar. Til dem, der ikke kan undvære bobler til østers.  Pr.  glas 50 kr.
  • Luksus østers- og gourmetophold på Sønderho Kro (1 nat)

 

Tirsdag 16. oktober

  • Guidet østerssafari: ’Pluk dine østers’. Tid og frekvens afhænger af tidevandet. Husk gummistøvler.  Pris 250 kr.
  • Fanø Bryghus afholder smagning på deres østersbaserede øl.
  • Streetfood marked med lokale producenter, bl.a. Fanø Laks og Bryghus.
  • Luksusophold på Kellers Badehotel med østerstur (2 nætter)

 

Oplevelsespakke for besøg på Fanø

Booking: +45 40 30 10 99 oder 45 70 26 42 00