Historie og traditioner

Fanø er en ø med en spændende historie. Søfarten med sejlskibene i 1700 og 1800 tallet, Danmarks første kursted med badehotellerne, og bunkerne fra 2. Verdenskrig.

Derfor har vi også mange traditioner, som vi fortsat holder i hævd. Ikke fordi vi gerne vil være et frilandsmuseum, men fordi disse traditioner og historien stadig betyder noget for os.

Sejlskibstiden

Den lille sandede ø ved det yderste hav var engang en "stormagt" inden for skibsfart. Også selvom indbyggertallet dengang ikke var større end det er idag.

Der har altid været sømænd på Fanø. De drog på sejlads fra fremmed havn. Men i 1760'erne startede bygningen af skibe på Fanø. Det var en omstændelig affære. På Fanø var der ingen skov, så alt tømmeret skulle importeres udefra.

Skibsbyggepladserne - i både Nordby og Sønderho - lå ud til det store og flade strandareal tæt på det dybe vand. Det er ikke svært at forestille sig det liv og den aktivitet der var.

Højdepunktet for skibsbyggeri på Fanø var omkring 1850'erne. Der var på det tidspunkt ni skibsbygmestre på øen. Tilsammen havde de omkring 100 mand ansat. Plus alle underleverandører.

I årene 1768 til 1896 blev der i alt bygget ca. 1100 skibe på Fanø. I starten mange småskibe - bl.a. everter, der er bygget specielt til sejlads i Vadehavet - men efterhånden blev skibene større og større. Fra midt i 1860'erne voksede flåden så voldsomt, at øens egne skibsbyggere ikke længere kunne følge med. Allerede på det tidspunkt begyndte der at være problemer med tilsanding i Sønderho havn.

I 1880'erne gik Fanø-rederierne over til at benytte jern- og stålskibe og skibsbyggeriet på Fanø fik en ende. I 1896 blev det sidste skib søsat på Fanø. Og ganske langsomt gik rederivirksomhederne også mod sin ende. Det sidste Fanø-skib blev solgt i 1919.

Sejladsen på de store have bragte velstand til øen. Det minder de mange smukke kaptajnsvillaer om.

 

Fanøs Museer

Fanø har fire museer, der fortæller om forskellige dele af Fanøs Historie.

I Nordby ligger Fanø Skibsfarts- og Dragtsamling, der som navnet antyder fortæller om Fanøs storhedstid indenfor skibsfart. Desuden har museet en stor samling af traditionelle Fanø dragter. Fanø Museum er et typisk lokalhistorisk museum, der fortæller om dagliglivet i 1700 og 1800 tallet.

I Sønderho ligger Fanø Kunstmuseum og Hannes Hus, der er indrettet som et typisk hjem fra begyndelsen af 1900 tallet.

Det er muligt at købe en fællesbillet til alle museer hos VisitFanø.

Musikken og dansen

Den traditionelle folkemusik spiller en stor rolle på Fanø. Gennem indflydelsen fra sømændene har det udviklet sig til en helt særlig Fanø musik med afsæt i de gamle danse. Denne musik lever i bedste velgående og der holdes jævnligt baller, hvor den står på traditionel musik og dans.

 

Fanø Vesterhavsbad

I perioden fra slutningen af 1800 tallet til begyndelsen af 1970´erne var Fanø Bad stedet med de store kurhoteller.

Fanø Bad er et navn, der oser af af historie og traditioner, med minder om  kurhoteller, promenadekoncerter, særskilte badestrande for mænd og kvinder og hestetrukne badevogne. I dag er det et moderne ferieområde.

Allerede omkring 1890 blev Fanø Bad (dengang Fanø Nordsøbad) udpeget som Danmarks første internationale badested. Det friske, salte vand skulle være godt for velbefindendet og sundheden! Det var en af grundene til, at Danmarks første kursted blev åbnet på Fanø i 1891, og Kurhotellet, Hotel Kongen af Danmark, Strandhotellet og mange andre hoteller og pensionater blev bygget. Det var også her, Danmarks første golfbane blev etableret.

De gamle badehoteller er for længst revet ned og moderne feriehoteller og feriecentre opført. 

 

Fanø i Atlantvolden

Fanø var en vigtig del af den tysk-byggede "Atlantvold", som blev opført fra det nordlige Norge og til det sydlige Frankrig under 2. Verdenskrig.

Danmark blev besat af Tyskland i april 1940 og tyskerne begyndte straks at befæste kysterne mod en mulig Allieret invasion. Der blev opført bunkeranlæg langs hele den jyske vestkyst, men Fanøs vigtige strategiske placering ved indsejlingen til Esbjerg Havn gjorde, at der blev opført over 300 bunkers og udlagt mange minefelter.