Jul på Fanø

Jul er danskernes favorithøjtid, og tiden bruges mest på familie og venner. Her på Fanø fejrer vi det med lokale julemarkeder og den traditionelle første advent, hvor sømanden Las vender hjem til Nordby.

Butikker og huse er smukt pyntede til julen. Masser af små juletræer langs Hovedgaden, lys i haver, hegn og hø rundt omkring skaber en festlig og hygge atmosfære på øen.

 

Juleaktiviteter 2017

Julemarked i Rindby Forsamlingshus

2. december 2017

Hjemmelavet, nyt, second-hand og en masse andet!

Åbningstider: 11.00 - 16.00

Arrangeret af Rindby Forsamlingshus, Postvejen 14, 6720 Fanø

Juleboder ved Fanø Museum i Nordby

Fra 25. november og hver lørdag indtil jul, fra kl.10 til kl.13.

Det traditionelle Fanø Smørrebrød

Traditionel jul på Fanø betyder at spise godt, men det var sjældent varm mad der blev sat serveret på julebordet; i gamle dage var det for det meste smørrebrød.

Smørrebrød eller 'Fanø Smørrebrød' er en traditionel men stadig meget populær lokalret. Dette smørrebrød har seks skiver brød - eller to halvcirkler i cirkelform - og der er seks forskellige slags pålæg. Den øverste halvcirkel har normalt rullepølse til venstre, ost i midten og steg til højre. Den nederste halvdel har frikadeller (i Sønderho) eller spegepølse (i Nordby) til venstre, hakket æg i midten og saltet kød til højre. Hvert 'Fanø smørrebrød' har seks stykker brød og tre lag på en tallerken, så 18 stykker i alt. Der er dog mange variationer på, hvad man lægger på 'Fanø Smørrebrød'.

I gamle dage var der et ”ritual” i forbindelse med at lave Fanø Smørrebrød. Tidligt om morgen, omkring kl. 5, samledes nogle af de ældre kvinder med de yngre for at skære brødet. En enkelt måtte skære brødet med en skarp kniv, kun brugt til dette formål. Andre smurte og lagde pålæg på. Stykkerne blev skåret helt præcist for at passe til tallerkenen. Det krævede stor øvelse, og pålægget blev lagt omhyggeligt på, for at være helt rigtigt og smukt at se på. (Kilde: 'mitfanoe.dk')