loder

Fanø by Bike

Livet føles større på cykel

Der er cykelstier mellem alle byområderne på Fanø (Nordby, Fanø Bad, Rindby Strand og Sønderho), så det er trygt og sikkert at cykle på Fanø – for børn og voksne.

Cyklen er den ideelle måde at komme rundt på Fanø på.

Det er blevet gratis at få sin cykel med færgen til Fanø. Det har medført en vækst i gæster på dagstur til Fanø. Har man ikke sin egen cykel med, er der 2 cykel udlejere på Fanø (se nedenfor).

De mindre veje på Fanø har meget lidt trafik og er derfor velegnede til at cykle på. Det gælder også stranden. Tæt ved vandet er sandet ofte meget løst og svært at cykle i, men tæt ved klitterne er sandet hårdt og ligeså behageligt at køre på som en cykelsti. Stranden er perfekt til cykling.

Midt på en øen findes en række markveje og skovstier, hvor man også gerne må cykle. Kvaliteten af stierne er meget varierende. Nogle er rigtig gode at cykle på, andre er ujævne eller med løst sand. Som cyklist er der ingen bakker, der skal forceres. Derimod kan vinden en gang imellem være en udfordring, især når man cykler på stranden.

Trods Fanøs beskedne størrelse er der stor variation i landskabet, så det er muligt både at opleve klitter og strand, vadehavs landskabet, klitheden og klitplantagen på en dagstur.

Cykelruter på Fanø
Fanø kommune begyndte i 2019 at etablere 5 rastepladser for cyklister. Her vil der være en række faciliteter som toiletter, adgang til vand, cykelpumpe, bænke og borde samt informationstavler.

Der er udgivet 5 foldere med forslag til cykelture på Fanø. Hver folder indeholder et kort, en rutebeskrivelse samt ikke mindst en beskrivelse af det, du kan opleve undervejs. Du kan enten downloade kort og beskrivelser her eller købe dem på Fanø Turistbureau. De koster 5 kr. pr styk. 

Rute 1:

Verdensarv Vadehavet er på 42 km. Denne cykeltur fører dig hele øen rundt til nogle af de mest markante naturtyper. Vadehavet er et af verdens største tidevandsområder med uerstattelige naturværdier og
unikke landskaber. Derfor er Vadehavet af UNESCO udpeget som Verdensarv til glæde for nuværende og fremtidige generationer.

Rute 2:

Atlantvolden. Ruten er på 26 km. Denne cykeltur fører dig rundt til nogle af de mest markante anlæg, der blev opført af den tyske besættelsesmagt under 2. Verdenskrig. Mange steder på Fanø ses stadig grå betonbunkere spredt rundt i klitterne. Det er resterne af Atlantvolden, et kæmpe forsvarsværk fra Nordnorge til Spanien, som det tyske forsvar opførte under 2. Verdenskrig for at forhindre en invasion fra de vestlige allierede.

Rute 3:

Panoramarute 404. Ruten er 26 km. Panoramarute 404 (luft under vingerne) er det eneste af cykelforslagene på Fanø, der er afmærket. Det står frit for at starte turen hvor som helst.
Denne beskrivelse er med udgangspunkt ved Fanøfærgen. Ruten giver mulighed for at opleve nogle af de mest spændende landskaber på den nordlige del af Fanø.

Rute 4:

”Big Five”. Ruten er på 37 km. Denne cykeltur fører dig rundt til de 5 højeste "bjerge" på Fanø.
Bjergene er naturligvis ikke rigtige bjerge, men klittoppe. De 5 klitter er spredt ud over hele Fanø. De repræsenterer alle forskellige stadier i øens udvikling, og fra toppene er der udsigt over nogle af de mest karakteristiske landskaber på øen.

Rute 5:

Mountain Bike sporet er på 7 km og ligger smukt i den vestlige side af Fanø Klitplantage.