loder

Madoplevelser på Fanø

Madoplevelser på Fanø

Med Fanøs unikke placering midt i Nationalpark Vadehavet, er øen et kulinarisk overflødighedshorn af lokalt producerede råvarer og madoplevelser.

Fanø er en lille ø med få muligheder for landbrug og større fødevareproduktion. De seneste års fokus på bæredygtighed og lokale fødevarer har imidlertid givet Fanø et boost, så øen i dag er kendt som et sted hvor der produceres en række nicheprodukter af høj kvalitet.

På Fanø produceres kød af både kvæg og lam fra øens gårdbutikker. Skinker, pølser og andet charcuteri finder man hos den højt præmierede Slagter Christiansen. Når vi taler om præmierede fødevarer skal også nævnes den koldrøgede laks fra Fanø Laks. 

De seneste år er der også kommet i gang med produktion af drikkevarer. Fanø Bryghus har eksisteret i en årrække og vinder stadig flere priser og blev i 2021 kåret som "årets danske bryggeri". Senere er en gammel tradition fra sejlskibstiden med skibsrom blevet genoptaget af Fanø Spirits. Desuden er der også en mindre produktion af gin og andre typer spiritus.

Denne mangfoldighed af gode råvarer har også haft en effekt på spisestederne på Fanø. I dag serverer flere restauranter og cafeer retter med de lokalt producerede råvarer.

Egnsretter

Bakskuld er en saltet og røget ising, som steges på panden og serveres med rugbrød og evt. en kaffepunch.

Før i tiden kunne den også serveres sammen med en klat risengrød. Bakskuld serveres på flere restauranter på Fanø, både i sin oprindelige form og som nyfortolkninger.

Fanø-smørrebrød laves af tynde skiver franskbrød, der dækkes med seks forskellige slags pålæg. Hver skive skæres i tre stykker og smørrebrødet lægges på en tallerken i et ”lagkage” mønster: Hakket æg overfor ost, steg overfor frikadelle, rullepølse overfor saltkød, i tre lag. Denne version er fra Sønderho. Nordby versionen er en smule anderledes.

 

 

 

 

Naturens ta-selv bord

Der er masser af muligheder for selv at gå på opdagelse i naturen og finde sine egne råvarer. Urter, bær og blomster er nogle af de muligheder, der byder sig på Fanø. Fanø er omgivet af hav, så det er naturligvis også muligt at prøve at fange en fisk eller to. Man skal dog være opmærksom på, at de mange sæler er en stor konkurrent for lystfiskeren.

 

Kveller eller salturt er en meget velsmagende marskplante, der især bruges som garniture til fisk. Kveller findes flere steder langs den østvendte kyst, men også på Sønderho Strand.

I efteråret er der masser af bær og svampe på klitheden og i plantagen. Vær opmærksom på, at langt fra alle svampe er spiselige. Tag en guide eller en svampebog med, og er du i tvivl – så lad være med at spise den.