Kultur på Fanø

Kultur er mange ting. Det er musik, billedkunst og dans. Alle områder, hvor Fanø har noget helt specielt at byde på. Men det er også byerne, arkitekturen, historien, kunsthåndværkerne og daglivlivet på Fanø.

En stor del er præget af øens maritime historie. Det ses meget tydeligt i arkitekturen i de gamle huse fra det 18. og 19. århundrede. Store kaptajnsvillaer, mange med inspiration fra huse, som sømændene så under deres rejser, præger bybilledet i Nordby og Sønderho.

Denne historie har også medført, at Fanø har udviklet sin helt egen lokal folkemusik og folkedans. Iført de smukke traditionelle dragter spilles og danses der stadig på Fanø. Både unge og gamle holder liv i traditionerne.

Artikler

Spise og drikke på Fanø

Verdensarv forpligter. Det gælder også vores fødevarer. På Fanø har vi fokus på kvalitet og brug af lokale råvarer. Fanø har en enestående natur og er omgivet af hav. Det giver os nogle særlige muligheder for at skabe kulinariske oplevelser.

Danmarks smukkeste landsby

Et besøg i Sønderho er et "must" når man besøger Fanø. Det er ikke uden grund Sønderho vandt prisen som Danmarks smukkeste landsby. Når man går i de smalle gader med de fine gamle huse, føler man sig hensat til en anden tid..

Nordby - Fanøs hovedstad

Færgeruten til Fanø går fra Esbjerg til Nordby. Allerede på færgen får man det første indtryk af øen og af Nordby. En lille, hyggelig by, præget af de mange smukke huse fra 1800-tallet, og omgivet af en smuk natur.

Malerne på Fanø

Igennem de sidste godt 100 år – ja helt op til i dag - har Fanø oplevet en stor tilstrømning af billedkunstnere, der har taget mere eller mindre fast ophold her. Miljøet, motiverne og det fine lys har virket særligt tillokkende på malerne. Specielt i Sønderho.

Historie og traditioner

Fanø er en ø med en spændende historie. Søfarten med sejlskibene i 1700 og 1800 tallet, Danmarks første kursted med badehotellerne, og bunkerne fra 2. Verdenskrig. Derfor har vi også mange traditioner, som vi fortsat holder i hævd

Atlantvolden på Fanø

Mange steder på Fanø ses stadig grå beton bunkere spredt rundt i klitterne. Det er resterne af Atlantvolden, et kæmpe forsvarsværk fra Nordnorge til Spanien, som det tyske forsvar opførte under 2. Verdenskrig for at forhindre en invasion fra de vestlige allierede

Attraktioner

 

FANØ KUNSTMUSEUM

Gennem de sidste godt 100 år har Fanø oplevet en stor tilstrømning af billedkunstnere, der tog mere eller mindre fast ophold på øen. Miljøet, motiverne og det fine lys har virket særligt tillokkende på malerne. 

 

HANNES HUS

Hannes Hus blev erhvervet af Fonden Gamle Sønderho i 1965, da den ugifte Karen Sørensen, 84 år gammel, sælger huset og flytter hen til sin søster Maren i Sønderho.

 

FANØ SKIBSFART OG DRAGTSAMLING

Museets mange skibsmodeller og malerier gengiver alle de skibstyper, der har haft hjemme på Fanø. Plancher og fotos fortæller om sømandens liv om bord og i havn, og ”Skippers Lukaf” viser effekter fra sejlskibstiden.

 

FANØ MUSEUM

Udadtil en beskeden bygning med ca. 300 år bag sig. Indvendig rummer huset en meget alsidig samling møbler, værktøj, redskaber m.m., så man får et indtryk af, hvordan folk har klaret sig for ca. 150-200 år siden. 

 

SØNDERHO MØLLE

I 1928 købte Fonden Gamle Sønderho gallerihollændermøllen, der er opført i 1895. Møllen, der var dømt til nedrivning, er siden restaureret i etaper, og inden for de seneste år fået ny møllevinge og krøjekrans.

 

BRANDMUSEUM

Sprøjtehuset er et af Danmarks ældste og bedst bevarede. I bygningen, som siden 1868 har huset den gamle brandsprøjte, er der gennem årene samlet effekter, optegnelser m.m., der giver et levende indtryk af datidens brandberedskab.

 

SØNDERHO KIRKE

Sønderho kirke er bygget i 1782 og er bygningsmæssigt unik. Den er bygget som et smalt langskib med "indbygget" tværskib efter den på stedet traditionelle skik, hvorefter man i takt med befolkningsudviklingen tilbyggede "kviste". 

 

SØNDERHO STRANDSØ

Sønderho Strandsø er anlagt for at beskytte strandynglefugle mod rovdyr. Der er lavet et udkigssted, så man kan følge fuglenes liv. 

 

NORDBY KIRKE

Nordby Kirke er en meget smuk og særpræget såkaldt salskirke med ca. 700 siddepladser. Kirken er restaureret 1971-72 og ført tilbage til sin oprindelige skikkelse fra 1786.

 

SØFARTSMONUMENTET

På den ny kirkegård findes mindesmærket for omkomne Sønderho-søfolk. Monumentet, der er udført af billedhuggeren Elo i 1955, viser Fanøkonen, der med sine børn venter faderens hjemkomst. 

 

Fanødragterne har ikke længere nogen praktisk funktion, men bruges ved festlige lejligheder

 

SØNDERHO GL REDNINGSSTATION

Den typiske gamle redningsstation er fuldt udstyret med redningsbåd og redningsudstyr.

Anbefalede samarbejdspartnere

 

ULDSNEDKEREN

Fårene er grundlaget for gårdbutikken og værkstedet. Der har været arbejdet med fåreavl siden 1970 og med gotlandske pelsfår siden 1984.

 

KUNSTLADEN

Kunstladen har eksisteret siden 1968. Vi forhandler "alt mellem himmel og jord" inden for gaveartikler, håndarbejde, beklædning.