Nordby - Fanøs hovedstad

Færgeruten til Fanø går fra Esbjerg til Nordby. Allerede på færgen får man det første indtryk af øen og af Nordby. En lille, hyggelig by, præget af de mange smukke huse fra 1800-tallet, og omgivet af en smuk natur.

Nærheden til naturen mærkes allerede på havnen. Fra havnepromenaden kan man sidde og nyde de mange vadefugle. Ofte ligger der sæler på den lille sandbanke (Søjorden) 50 m fra havnen. 

Ved sammenligninger med gamle fotografier kan man se, at mange små gader og veje ikke har ændret sig nævneværdigt i århundreder. Man må ikke snyde sig selv for den store oplevelse, som det giver at slentre rundt i de små krogede gader i Nordby.

Nordby er også en moderne og levende by. Med sine 2.800 indbyggere er byen det handelsmæssige og administrative centrum på Fanø. Her ligger rådhus, skole, sundhedshus, bibliotek, sportshal, turistbureau og de fleste andre institutioner.

 

 

Fanø Skibsfarts‑ og Dragtsamling, Hovedgaden 28

Museet viser historien om Fanø, der i flere hundrede år har skabt forskellige livsvilkår for indbyggerne, og fortæller historien om den specielle søfartskultur. På udstillingerne kan man både opleve skibsmalerier og fine skibsmodeller i samme målestok 1:48. Fra en lille Evert til den helt store Fuldrigger. På 1. sal får man et indblik i kvindernes liv på øen og deres karakteristiske Fanødragter. Fra konfirmand-dragt til den fine festdragt i kulørt silke, farverige broderier og knapper i sølv eller rav.

 

 

Fanø Museum, Skolevej 2

Udadtil en beskeden bygning, der blev bygget i 1801. Museet er efter en stor renovering genåbnet i 2018.

Indvendigt rummer huset en meget alsidig samling møbler, værktøj, redskaber m.m., så man får et indtryk af, hvordan folk har klaret sig for ca. 150‑200 år siden. Ud over de ting, som hørte til hverdagen, ser man sjældne sager, som sømændene bragte med hjem fra alverdens lande.

 

 

Nordby Kirke, Hovedgaden 105A

Anselig og særpræget såkaldt salskirke; et smukt enkelt kirkerum med ca. 700 siddepladser. Alter og prædikestol, begge fra 1622, er placeret på den søndre langvæg. Døbefonten - en malmfont - stammer sandsynligvis fra sidste halvdel af 1400-årene. Marcussen-orglet er fra 1845. Der er flere smukke skibsmodeller. Kirken er restaureret 1971-72 og ført tilbage til sin oprindelige skikkelse fra 1786. Om sommeren bruges Nordby Kirke til de meget populære sommerkoncerter, hvor der hver tirsdag aften er koncerter med internationalt kendte klassiske kunstnere.