loder

Sønderho

Sønderho - Danmarks smukkeste landsby

Et besøg i Sønderho er et "must" når man besøger Fanø. Det er ikke uden grund Sønderho vandt prisen som Danmarks smukkeste landsby.

Stil bilen på parkeringspladsen ved kirken og brug et par timer på en byvandring i de små krogede gader. Besøg Fanø Kunstmuseum, Hannes Hus, Kåveren, Sønderho Mølle og Sønderho Kirke. De mange gamle, velbevarede bygninger stammer hovedsageligt fra midten af 1700- tallet og 100 år frem, hvor Sønderho var den dominerende søfartsby på den jyske vestkyst.

Havnen og værftsområdet lå i en lille beskyttet bugt i den nordøstlige ende af Sønderho. Men indsejlingen sandede efterhånden til og er i dag engarealer.

Sønderho Havn er efter fleres års udgravning af en sejlrende igen blevet en levende havn. Det er naturligvis ikke store skibe, der kan anløbe havnen, men små fladbundede fartøjer, joller, kajakker og lignende er med til at skabe et maritimt miljø.

 

 

Fanø har adskillige museer. Fanø Kunstmuseum er som navnet antyder et museum for kunst med vægt på Fanø kunstnere og kunstnere med tilknytning til Fanø.

Sønderho Mølle er renoveret og er åben for besøg. Det samme gælder Hannes Hus, Sønderho Brandmuseum og Den Gamle Redningsstation.

I det 19. århundrede bragte sømændene store mængder hollandske vægfliser med hjem til Fanø. De blev brugt til både udsmykning og til at reflektere varmen fra husenes ovne. I restaurant Nanas Stue er der en udstilling af gamle fliser

Sønderho Kirke er i høj grad præget af den nære sammenhæng med søfarten. Det er den kirke i Danmark, der har flest kirkeskibe - 15 i alt. Barok altertavle 1717 - prædikestol 1661 - pulpitur i originalmaling 1782. Salskirke med oprindelig plads til ca. 800. Enestående opbygning af bænkerader og placering af prædikestol gør kirken til en seværdighed.